Interview met Lifestyle Dordrecht

Donderdag 28 september is de nieuwe “Lifestyle Dordrecht” editie 57 uitgekomen, wij zijn  oprecht blij dat wij een interview kregen met  “Lifestyle Dordrecht”, waarmee we met wel 4 pagina’s en de advertorial in het blad verschenen en op de Facebookpagina van “Lifestyle”.

Wij danken Lifestyle Dordrecht  voor de geboden mogelijkheid publiciteit te geven aan het Café en aan het Event, want zonder (media) partners is het praktisch onmogelijk bekendheid te verwerven.

Het artikel gaat in op ontstaan van het café, de plannen en het aanstaande event Kinepolis op 12 december, waar je via  deze link kaarten kunt aanschaffen. het gehele interview kun je nalezen in het blad zelf of hier onder.

“Vrijheid in fotografie”

Fotografencafé Drechtsteden groot succes

Toen Sander van Kempen samen met Leo Stolk in april 2016 het Fotografencafé oprichtte,  had hij niet kunnen denken hoe succesvol het in zo’n korte tijd zou worden. In december 2016  werd het Café een stichting, bij het éénjarig bestaan werd een   nieuwe huisstijl en website  geïntroduceerd. en op  12 december  is  ons evenement “Fotografencafé Special 2017” in Kinepolis.

Sander vertelt:  “Ik ben een laatbloeier. Maar ik had al snel het idee dat er meer uit te halen was. Ik wilde ook mijn steeds groter wordende passie voor fotografie delen met anderen.” De vliegende start van Fotografencafé Drechtsteden bewijst dat hij daarin niet alleen staat. “Inmiddels kunnen we rekenen op tussen de 60 en 80 bezoekers per editie van het café”, vertelt Woudenberg.

“Het Fotografencafé is iets anders dan een fotoclub”, legt oprichter Van Kempen uit. “Hier heeft iedereen volledige vrijheid. We hebben geen leden alleen donateurs.  . .” Vandaar dat we als slogan ook ‘Vrijheid in fotografie’ hebben”, vult medebestuurslid Willem Woudenberg aan. “Geen opdrachten, geen vaste thema’s.   Een dergelijk initiatief  was er nog niet in de regio. Daarbij is het café gratis en laagdrempelig. Wat ons uniek maakt is dat we het enige fotografencafé zijn dat elke maand twee verschillende gastsprekers uitnodigt. Zo komen werkelijk alle vormen van fotografie aan bod.”

Gedeelde passie

Het bestuur van de stichting, bestaande uit Sander Van Kempen (penningmeester) , Willem Woudenberg (voorzitter) en secretaris Els de Waard, heeft elkaar helemaal gevonden. Van Kempen: “ We hebben  dezelfde toekomstvisie, maar zijn wel kritisch ten opzichte van elkaars ideeën. ” De Waard: “We hebben heel korte lijnen en kunnen daardoor heel snel knopen doorhakken en actie ondernemen. Dat blijkt wel uit wat we in korte tijd allemaal al hebben weten te realiseren.” “Zo hebben we  afspraken gemaakt met sponsors en samenwerkingspartners en uitgevers van een aantal fototijdschriften voor onze leestafel. Tevens  en zijn we met unieke workshops bezig ,” vult Woudenberg aan, “en we bruisen van de nieuwe ideeën.”

Diversiteit

Hoewel Van Kempen zichzelf amateurfotograaf noemt, is zijn camera inmiddels een verlengstuk van hemzelf geworden: “Ik laat liever mijn telefoon thuis dan mijn camera! Ik fotografeer het alledaagse, op straat, het kleine, dat interesseert me.  Bijzondere situaties op straat met mensen , een stuk graffiti op straat….” Woudenberg is vakfotograaf: “Ik fotografeer al vanaf mijn zestiende. “Mijn voorkeur gaat richting bedrijfsfotografie rondom  luchtvaart, automotive en maritiem waarin de mens een rol speelt. Een dag uit het leven van…..”

Die diversiteit is wat we met het café ook willen. Iedereen, vakfotografen, amateurs en belangstellenden  zijn welkom.” Hoewel die laatste wel het gevaar lopen dat ze ook gegrepen worden door het fotografievirus: “Mijn vrouw Lida ging mee naar een presentatie over macrofotografie en sindsdien ben ik voortdurend mijn camera kwijt!”

 Eigen honk

De huidige vernieuwde locatie in de recreatiezaal van de Gravenhorst biedt wel toegang voor bezoekers maar niet alles is mogelijk.  “Wij zijn op zoek naar een multifunctionele ruimte”, legt Van Kempen uit. “Een vast honk, een eigen stek ergens net buiten het centrum, met parkeerruimte, waar we exposities kunnen organiseren en een vaste fotostudio kunnen inrichten.” Woudenberg: “Daarmee zouden we ook meer permanente expositieruimte kunnen bieden en workshops kunnen gaan organiseren.”

Topevenement

Het bestuur is op dit moment druk in de weer met het organiseren van het eerste grote evenement van Stichting Fotografencafé Drechtsteden in Kinepolis. Van Kempen: “Het is heel spannend. We zijn  blij dat we Vincent Mentzel en Maarten Corbijn als gastsprekers aan ons hebben weten te binden op 12 december! Het zijn klinkende namen in de wereld van de fotojournalistiek en portretfotografie. Journalist Kees Thies en Carel van Hees praten het evenement aan elkaar. Het kan niet anders dan dat de toegangskaartjes de deur uit zullen vliegen.”

 Het Fotografencafé Drechtsteden wordt elke eerste woensdagavond van de maand vanaf 19.30 uur gehouden in de Gravenhorst. Voor meer informatie www.fotografencafedrechtsteden.nl

Tekst: Nettie Dekker

 

 

Share